Special l Hoe gaat het met …? John Trentelman (Ex Vitesse – De Graafschap)

Arnhem – John Trentelman (60) begon zijn voetbalcarrière in Doesburg, werd profvoetballer bij De Graafschap en later bij Vitesse. Trentelman maakte na Vitesse de overstap naar VfL Rhede om vervolgens het trainerschap op te pakken bij Doesburg, Be Quick Zutphen, Angerlo Vooruit en nu bij VVL Lengel.

Wanneer ben je met voetballen begonnen?
Trentelman zette in Doesburg de eerste stapjes in het voetbal. Hij was 4/5 jaar. Op zijn derde raakte hij geïnspireerd door zijn vader, die op zijn niveau een heel goede voetballer was. “Als hij op zondag terugkwam van het veld, dan speelde ik in zijn kleding mijn eigen wedstrijden in het kippenhok. De geur van zijn tenue kan ik me nog heel goed voor de geest halen. Voetbal is er met de paplepel ingegoten. Je had vroeger niet veel anders dan voetbal! Toen ik wat ouder was, kon je me altijd op het voetbalveld vinden. Op mijn vijftiende ben ik door De Graafschap gescout. Ik heb daar meer dan 10 jaar gespeeld. Daarna nog een jaar bij Vitesse en VfL Rhede.”

Hoe was je als aanvoerder?
“Ik ben altijd heel open en eerlijk en als aanvoerder was ik woordvoerder voor de groep. Wanneer het moment daar was, trok iedereen zich terug en stond ik daar alleen ONZE mening te verkondigen. Ik ben iemand die zegt wat hij denkt. Het praten en het teambelang voorop stellen waren mijn sterkste punten. Het elftal functioneerde hierdoor beter op het veld.”

Is het spelen in Duitsland anders dan in Nederland?
“Ja, het is anders. Je speelt natuurlijk ook 11 tegen 11, maar de benadering was toen anders. Ik train zoals ik speel. Ik maakte weleens een sliding, waarop de trainer dan zei: “Wat maak je me nou? Dat doen we niet op een training!” Dat moet je niet tegen mij zeggen, dan kan ik beter naar huis gaan, want zo heeft een training voor mij geen zin. Het was in het begin voor beide partijen wennen. Ik was daar al direct aanvoerder. Kun je nagaan … en dan kom je uit Nederland! We speelden daar in de Oberliga, dat was het hoogste niveau voor de amateurs. In verhouding was het een klein clubje en we hebben toen best goed gepresteerd. Ik ben na een jaar gestopt om diverse redenen. Het was in ieder geval een leuke periode. Ik voelde me daar gewaardeerd en dat is voor mij heel belangrijk.”

Wat is talent volgens jou?
“Heel veel mensen denken dat talent te maken heeft met het 100 keer de bal hoog houden. Als je verder wilt in het betaalde voetbal, dan moet je mentaal heel sterk zijn. Je krijgt met teleurstellingen te maken en je moet blijven geloven in jezelf. Of je ontdekt wordt, is altijd een combinatie van factoren. Als je betaald voetbal wil spelen en je krijgt die kans, dan moet je er wel wat voor laten. Je moet je leefstijl aanpassen: niet roken of drinken en letten op de arbeid-rustverhouding. Als je 18 of 19 bent en je kunt dit niet opbrengen en je stelt andere prioriteiten, dan is de kans groot dat je het dan net niet redt, ook al heb je talent.”

Wat zou je jonge talenten in Gelderland mee willen geven?
“Ga niet te vroeg naar een betaalde voetbalclub. Geniet eerst nog van het spelletje. Laat het kind kind-zijn. Als een kind talent heeft, dan komt de rest vanzelf. Als een voetballertje 11/12 jaar is, dan kun je beginnen zo’n talentje op te nemen in een betaald voetbalorganisatie. Ook in het amateurvoetbal zijn er voldoende mensen met voetbalintelligentie en een goed voetbalverstand. Deze mensen kunnen deze jongens ver brengen! Bij betaald voetbalorganisaties trainen deze jongens vaker en is de begeleiding anders.”

Hoe belangrijk is voetbal nog voor jou op dit moment?
“Het blijft de rode draad in mijn leven en op dit moment vooral het amateurvoetbal. Gewoon, tot op zekere hoogte, lekker ongedwongen spelen. Ik kijk nooit naar voetbal op televisie. Ik ga liever op zondagmorgen naar een amateurclub die in de derde of vierde klasse speelt. Gewoon kijken, niets meer en niets minder. Ik ga naar het voetbal om te genieten.”

John (links)

Wat is jouw mooiste ervaring geweest in het voetballen?
“Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt. Ik heb tegen grote namen gespeeld, zoals Cruijff, Gullit, Van Basten en Koeman. Dat zijn niet alleen Nederlandse toppers, ze zijn ook in Europa groter gegroeid. Ik heb Van Basten in verschillende wedstrijden als directe tegenstander gehad.”

Wat is jouw meest ontroerende moment?
Het meest ontroerende moment was toen ik trainer bij Be Quick Zutphen was. Eén van onze spelers was overleden. De wedstrijd in dat weekend ging niet door. Het volgende weekend moesten we de wedstrijd inhalen. De ouders van de betrokken speler waren bij die wedstrijd aanwezig. Die wedstrijd wonnen we! Het moment dat onze groep op de middenlijn stond met de armen om elkaar heen zal me altijd bij blijven. De mensen kennen mij als de keiharde verdediger. Iedereen denkt dat ik die keiharde, stoere man ben die nergens voor uit de weg gaat, maar ik ben best emotioneel. Ik ben een mensenmens. Ik zoek de interactie op met het publiek; ik wil entertainen. Ik was ook altijd na de wedstrijd in de kantine te vinden. Ook denk ik met plezier terug aan een wedstrijd waarbij wij ballen de tribune op mochten schieten. Er zat een jongen in een rolstoel, de ballen werden om hem heen de tribune in geschoten. Ik dacht: “Hij kan er niets mee, maar hij zal het wel verschrikkelijk kunnen waarderen. Ik heb toen een bal aan die jongen in de rolstoel gegeven, want hij was altijd aanwezig.”

Hoe ben je als trainer?
“Als ik op het veld sta als trainer dan gaat de knop om en dan ben ik met het spelletje bezig en dan is er een tegenstander. Ik praat ook nooit over een vriendelijke wedstrijd, maar over een oefenwedstrijd. Ik wil winnen, niet ten koste van alles, maar wel tot aan de grens van het toelaatbare. Ik kan wel met een ondertoon iemand gek maken. Daar heb ik ook nog weleens last van in het amateurvoetbal. Als een trainer van de tegenpartij mij aanspreekt over een overtreding van één van mijn spelers, dan denk ik: “Hoezo?”. Daar heb ik moeite mee en dan kan ik heel cynisch reageren. Scheidsrechters hebben me ook weleens als trainer weggestuurd. Als een wedstrijd niet loopt, dan ageer je ook meer tegen de scheidsrechter. Dit heeft er alles mee te maken hoe je in je vel zit. Mijn manier van reageren is altijd een reactie op iets of iemand, zelf begin ik nooit. Dit alles heeft te maken met mijn oprechtheid en mijn eerlijkheid.”

Mis je het professionele voetbal?
“Wat zou ik graag zelf weer voetballen. Ook die momenten weer beleven. Ik heb het zo verschrikkelijk gemist de aandacht van het publiek. Ik weet niet of dat nou het zwarte gat is. Het doet me goed als ik mensen 30 jaar na dato tegenkom en zeggen: “Trentelman, kun je nog steeds zo hoog springen als vroeger?”. Dat geeft me een prettig gevoel. Het is geweldig dat je met jouw spel zoveel mensen een plezier hebt kunnen doen en dat ze daar ook van genoten hebben.”

Hoe zit het met de liefde voor De Graafschap?
“Door een ruzie met het bestuur van De Graafschap over het wel of niet aanvechten van een rode kaart voor praten met de scheidsrechter en het afnemen van mijn aanvoerdersband verliet ik De Graafschap. Mijn liefde voor de club blijft. Het publiek en het stadion in Doetinchem, alles is eigenlijk geweldig. De organisatie erom heen blijft nog weleens in gebreke. Iedereen denkt sympathiek over De Graafschap. Ik sta er dubbel in.”

 

Door: Vrougje Fikke

Meer Gelderse talenten vind je hier