(Prognose)Linda Helbling (DTS VR1) niet verrast van succes Oranje vrouwen "Minimaal top vier bereiken"

EDE –  Deze week blikken we samen met de trainer Linda Helbling terug naar het vorige seizoen. We gaan ook een voorbeschouwing doen voor het aankomend seizoen. Hoe is de stand van zaken bij DTS VR1, zullen de doelstellingen worden behaald?

Op 12 augustus starten de dames van DTS Ede ook met hun eerste training. Hoofdtrainer Linda Helbling heeft voor komend seizoen een mooie selectie voor handen. Afgelopen seizoen heeft DTS VR hebben de dames wedstrijden gigantisch gewonnen, maar vervolgens gaven ze het in andere wedstrijden te makkelijk weg en dat is een behoorlijk leerproces geweest. Het is misschien vroeg , maar er komt een oefenduel aan tegen Ajax VR, en staat op dit moment gepland op vrijdag 26 januari 2018. Ajax komt naar Ede toe en die belofte gaan ze waarmaken, alleen moet het wel in beide programma’s passen. Op 23 augustus op woensdag avond speelt DTS Ede thuis tegen Pec Zwolle VR.

We geven het woord aan trainster Linda Helbling.

………….Interview

Hoe is het afgelopen seizoen je bevallen en ben je tevreden over het verloop hiervan?
Ik ben zeker tevreden met afgelopen seizoen, we hadden een moeilijke start, maar uiteindelijk ben ik heel tevreden met de behaalde 5de plaats. De druk en het verwachtingspatroon bij speelsters en mensen om ons heen was afgelopen jaar anders. Iedereen verwacht dat je wel even alles wint en weer volop mee doet aan het kampioenschap. Realiteit was daarin anders en daar hebben de speelsters en ook zeker ik, veel van geleerd. Ineens moet je om gaan met teleurstellingen, tegenvallende resultaten en dingen die niet gaan zoals je graag zou willen.

Linda Helbling

Komend seizoen zijn er weinig speelsters vertrokken en heb je je selectie versterkt met enkele zeer goede speelsters, is hiermee je selectie verbeterd?
Ik ben vooral heel blij dat we komend seizoen weer zo’n mooie en goede selectie hebben staan. Wat meiden die twijfelden zijn gebleven en ik denk dat we komend seizoen een mooie mix hebben van ervaring en talent. We hebben er speelsters bij gekregen die de nodige ervaring hebben op Eredivisie en Topklasse niveau, vooral een mooie uitdaging om er weer een geheel van te maken en om mee te werken.

Hoe ga je de voorbereiding opbouwen?
We zullen starten met ruim ander halve week trainen voordat we de 1ste wedstrijd spelen, daarin gaan we een goede basis opbouwen voor de rest van het seizoen, fit zijn en blijven van de selectie is daarin het doel. Dit jaar hebben we door de verlate competitiestart en een andere opzet van de bekercompetitie wat langer de tijd voor de voorbereiding. We spelen 5 wedstrijden inclusief de beker voordat de competitie van start gaat, daarin zullen we wat nieuwe dingen gaan uitproberen en vastigheden in gaan bouwen. Het team zal aan elkaar moeten wennen en daar hebben we goed de tijd voor op deze manier.

Wat verwacht je van de nieuwe clubs die instromen in de Topklasse? Kunnen die meekomen met het niveau?
Je ziet dat de competitie steeds meer gaat bestaan uit de Jonge teams van de Eredivisieploegen. Nu is Jong-Pec Zwolle er bij gekomen en zal Barendrecht gaan vallen onder de nieuwe Eredivisieploeg Excelsior/Barendrecht. Dit zijn jonge ploegen die een goede samenwerking hebben met hun 1ste elftal en die dagelijks met voetbal bezig kunnen zijn, dat is bij DTS natuurlijk gewoon anders.
Wat betreft SSS en RCL vind ik het moeilijk in te schatten, RCL is in het verleden actief geweest in de Topklasse en ook een keer landskampioen geworden. SSS zal zijn debuut gaan maken in de topklasse en die kennen we uit het verleden uit de hoofdklasse, maar dat is al jaren geleden.

Wat verwacht je van het komende seizoen?
Moeilijk te zeggen, vooral omdat het natuurlijk van heel veel factoren afhangt. Maar ik denk dat we als doel moeten hebben om minimaal bij de top 4 te gaan eindigen.

Hoe ziet voor jou op de wedstrijddag de aanloop naar een wedstrijd eruit?
Qua voorbereiding voor mezelf, de tekening etc, die maak ik altijd op vrijdagavond. Dat geeft me rust en dat is voor een wedstrijd goed, ik wil daar op zaterdag niet meer mee bezig zijn. Vervolgens verzamelen we op de club en hebben we de bespreking in de bestuurskamer, daarna hebben de meiden ruim de tijd om zich om te kleden en praten wij bij met de staf van de tegenstander. Tijdens de warming-up ben ik op het veld en probeer ik de meiden nog even het juiste gevoel te geven op het veld, daarna kort de kleedkamer in en dan handen bij elkaar en knallen!

Het Nederlands vrouwenelftal presteert zeer goed tijdens het EK, Was je hierdoor verrast?
Niet zo zeer verrast over de goede prestatie van de Nederlandse vrouwen, want ze hebben enorm veel kwaliteit in huis, maar vooral onder de indruk wat dat doet in het land. Fantastisch om deze verandering van dichtbij mee te maken. Het EK in eigen land zorgt natuurlijk altijd voor extra aandacht, maar dit had vooraf niemand kunnen dromen.

Juist door hun prestaties is er meer animo onder meisjes om te gaan voetballen. Is DTS voor hun de juiste keuze?
DTS is zeker een goede keuze voor meisjes die willen gaan voetballen. Jongens en meisjes worden bij DTS op een gelijkwaardige manier behandeld, er is zowel voor prestatief en recreatief niveau wat te bieden en daarin loopt DTS denk ik voor op andere verenigingen hier in de buurt.

 

 

Door : Peter van der Plas/ DTS EDE

Meer vrouwenvoetbal vind je hier