Prognose seizoen Jeroen Spies (DTS Ede) "Eerst een hechte groep maken daarna doelstelling bepalen"

EDE –  Deze week blikken we samen met de trainer Jeroen Spies terug naar het vorige seizoen. We gaan ook een voorbeschouwing doen voor het aankomend seizoen. Hoe is de stand van zaken bij DTS EDE , zullen de doelstellingen worden behaald?

Het is een streven bij DTS EDE om opnieuw jeugdspelers de mogelijkheid te bieden om aansluiting te gaan vinden bij het 1e elftal. Iets wat bij DTS heel belangrijk is en de identiteit en cultuur moet bewaken. Deze week startte de eerste training van DTS Ede voor het komende seizoen. Een nieuw seizoen met nieuwe uitdagingen. DTS speelt in de voorbereiding 5 oefenwedstrijden en 3 bekerwedstrijden. Voldoende momenten om vastigheden in te slijpen en fit te worden.We geven het woord aan Jeroen Spies die zijn tweede seizoen ingaat. Hoe ver is de groep en wat zijn de verwachtingen?

 

…………..Interview

 

Jeroen, voor jou start ook je 2e jaar als hoofdtrainer bij DTS Ede. Hoe is het eerste jaar je bevallen en ben je tevreden over het verloop hiervan?
“In grote lijnen heb ik mijn 1e jaar bij DTS als zeer prettig ervaren. Gewerkt met een hele homogene, hechte spelersgroep en een staf die er alles aan heeft gedaan om de spelers in staat te stellen om optimaal te functioneren. Daarnaast heb ik wederom ervaren dat als ‘het plan’ om te komen tot verbetering heel duidelijk is en iedereen zich hier aan committeert, er iets heel moois kan ontstaan. Hopelijk zijn we daar dit seizoen weer toe in staat.”

Komend seizoen start je met een iets kleinere selectie. Helaas zijn ook afgelopen zomer een aantal spelers vertrokken naar elders, maar zijn er zeker ook talentvolle spelers bijgekomen zowel van buitenaf als de eigen jeugdafdeling. Dit moet wederom een uitdaging zijn om er opnieuw een hechte groep van te maken toch?
“Dat zal het ook zeker zijn. Na met name een hele goede 2e seizoenshelft, waarbij accenten steeds beter zichtbaar werden en de groep een hele goede ontwikkeling doormaakte, hoop je dat je hier op voort kunt borduren. Door de wisselingen wordt dit proces enigszins onderbroken, aan de andere kant is het ook zo dat er veel sterkhouders (basisspelers) zijn gebleven en dat ik van de nieuwe spelers ook hoge verwachtingen heb.”

 

Helaas zijn vlak voor het verstrijken van de overschrijvingsdatum enkele aanvallers alsnog vertrokken. Ga je hierdoor je spelsysteem aanpassen?
“Naast dat er spelers zijn vertrokken, zijn er ook nieuwe spelers toegevoegd aan de selectie. Dit zorgt voor een andere dynamiek binnen de groep, maar betekend ook dat er andere accenten gelegd zullen gaan worden. Het 1:4:3:3 zit in mijn DNA en afhankelijk van de groep, leg ik daar accenten in aan. Het fundament is vorig seizoen gelegd en daar ga ik zeker op voort borduren. Daarnaast zal er aandacht worden besteedt aan een ander systeem, daar heb ik gedurende de zomer periode goed over nagedacht en zal ook snel in de voorbereiding onder de aandacht worden gebracht.”

Hoe ga je de voorbereiding opbouwen?
“De voorbereiding duurt dit jaar ruim 7 weken, dit is langer in vergelijking met voorgaand jaar (6 weken). Dit zorg ervoor dat we veel tijd hebben om de nieuwe spelers in te passen en ook aandacht te schenken aan een ander systeem. Belasting en belastbaarheid zijn twee thema’s die bij mij zeer veel aandacht verdienen tijdens de periodisering (zowel voetbal conditioneel als team tactisch) en verankerd zijn binnen alle oefenstof.

 

Hoe is de samenwerking met je technische staf?
Heel kort gezegd: geweldig. De chemie is aanwezig en binnen onze staf is er echt sprake van samenwerken. Qua karakters vullen we elkaar goed aan en zijn we ook positief kritisch naar elkaar als hierom gevraagd wordt. Uit ervaring weet ik dat dit lang niet altijd het geval is.

Wat dat betreft ben ik ook heel blij dat niet alleen de technische staf, maar de volledige staf in takt is gebleven. Dit zorgt voor rust en herkenbaarheid binnen zowel het 1e elftal als de gehele club.

Een mooi voorbeeld van samenwerken dit seizoen is ook de bijdrage van Dino Hasimbegovic geweest. Op het moment dat wij een beroep op hem deden (als keeper of als keeperstrainer), stond hij altijd voor DTS klaar. Dat zegt toch genoeg.

Het seizoen gaat voor het eerst later beginnen met de eerste competitiewedstrijd op 23 september, vind je dat prettig en heb je daar begrip voor?
Ik heb daar zeker begrip voor, al had het van mij ook wel 1 of 2 weken eerder gemogen. Het heeft natuurlijk alles met het verschuiven van de bekerwedstrijden te maken, die voorheen door veel teams werden gebruikt als veredelde oefenwedstrijden. Daarnaast vind ik dat iedereen recht heeft op zijn vakantie en dat is nu voor iedereen beter in te vullen.

Jullie gaan de competitie beginnen in klasse Zuid C met veel onbekende verenigingen. Vindt je dat plezierig?
In eerste instantie was het wel een verassing, de verwachting was dat we in West of Oost ingedeeld zouden worden. Het is uiteindelijk Zuid (1e klasse C) geworden, met nog steeds een aantal bekende namen en tegenstanders die we afgelopen seizoen ook hebben getroffen. Voor velen zal de wedstrijd tegen Bennekom eruit springen, persoonlijk vind ik het ook weer leuk om tegen de Merino’s uit Veenendaal te spelen.

Aangezien een aantal teams voor ons vrij onbekend zijn (o.a GRC-14 en GJS), zullen we ons hier ook weer in gaan verdiepen. Goed voorbereid zijn is nou eenmaal het halve werk. Met name Jos Dekker zal ons hierin weer van de nodige informatie gaan voorzien, hopelijk gaan we hier weer ons voordeel mee doen.

Een lastige vraag is altijd, wat verwacht je van het komende seizoen?
Als het gaat om de competitie, is het mijn verwachting dat veel teams aan elkaar gewaagd zullen zijn. Diverse clubs hebben al min of meer ‘uitgesproken’ om voor het kampioenschap te gaan, dat is bij ons niet aan de orde. Ik denk dan ook dat we onze ‘borst nat kunnen maken’.

In eerste instantie zal het doel zijn om wederom een hechte groep te smeden en te gaan werken aan nieuwe voetbal inhoudelijke accenten. Vervolgens gaan we als groep onze doelstellingen bepalen, daarover kan ik nu dus ook geen uitspraken doen.

Hoe ziet voor jou op de wedstrijddag de aanloop naar een wedstrijd eruit?
In de aanloop naar een wedstrijd vind ik het vooral prettig om geen verplichtingen te hebben. Ik wil me kunnen focussen op de wedstrijd, rust is daarin heel belangrijk. Alles passeert nog een keer de revue: 1. de tactiek 2. de analyse van de tegenstander (sterke/zwakte analyse) 3. mogelijke scenario’s die zich tijdens de wedstrijd voor zouden kunnen doen (en hoe daar mee om te gaan) etc. etc.

Ruim voor aanvang van de wedstrijd ben ik meestal aanwezig. Als groep verzamelen wij ons altijd 1,5 uur voor de wedstrijd, zelf ben ik er al een uur eerder. Dit heeft ook weer met een bepaalde rust te maken die ik nodig heb. Mocht het nodig zijn dan kan ik op de club nog wat zaken voorbereiden, zo niet dan kijk ik rustig een wedstrijd bij het 2e of een jeugdelftal.

Tot slot, bij elke thuiswedstrijd is er een ‘elftal van de week’ en een ‘pupil van de week’. Die betrek je ook bij de wedstrijd. Ga je daar mee door?
“Absoluut. Het zorgt voor verbinding tussen de allerjongste jeugdspelers bij DTS en het 1e elftal. Daarbij zijn zowel de spelers van het ‘elftal van de week’ en de ‘pupil van de week’ zo enthousiast, dat het gewoonweg ook heel leuk is om te blijven doen.
Als slotstuk was er op de laatste speeldag van vorig jaar een Meet & Greet tussen de jongste jeugd en het 1e elftal. Een geweldige afsluiting, een hele mooi sfeer en hopelijk een traditie die geboren is.”

Door: Peter van der Plas/ DTS

 

Meer over DTS Ede vind je hier