Special: Hoe gaat het met….? Oud De Graafschap-spits Cor Peitsman

Arnhem – De geboren Rotterdammer kan het voetbal niet uit zijn leven wegdenken. Als klein jongetje begon hij in Rotterdam bij Sparta. Het was een keiharde opleiding. Vandaaruit ging hij naar een amateurclubje, HOV aan de Boszoom, om vervolgens getransfereerd te worden naar SVV in Schiedam. 

Peitsma is daar 5 jaar semi-prof geweest. Sandor Popovics nam hem mee naar Waregem. Twee jaar mocht hij voor Waregem uitkomen om uiteindelijk zijn voetbalcarrière af te sluiten bij De Graafschap.

 

Wat doe je momenteel in het dagelijks leven?

“Ik werk bij Topline in ’s-Heerenberg, een bedrijf dat aanrechtbladen in natuursteen en composiet maakt. Ik zit hele dagen op de weg, door heel Nederland. Het geeft me vrijheid.”

Cor (m) in actie tijdens De Graafschap periode

Hoe belangrijk is voetbal op dit moment voor je?

“Heel belangrijk. Ik heb een seizoenkaart voor het leven bij De Graafschap. Ik zit met mijn zoon en dochter op Spinnekop. Elke vrijdag ga ik er met plezier heen.”

Wat is jouw mooiste ervaring in het profvoetbal?

“Ik heb veel te danken aan mijn tijd bij SVV. Daar heb ik diverse trainers gehad: Pim Visser, Rob Jacobs en Sander Popovics. De tijd bij De Graafschap was ook een mooie tijd. Op sportgebied was de periode bij Waregem het hoogst haalbare. Je speelde wedstrijden tegen Anderlecht en dan zit het stadion bom en bomvol, wel zo’n 25.000/35.000 mensen. Ja, daar doe je het voor. Ook de bekerfinale in Heizel tegen Lierse SK was geweldig. Helaas verloren we die wedstrijd, anders had ik ook nog op Europees niveau voetbal gespeeld. In een supercup hebben we tegen Standaard Luik gespeeld en die wonnen we met 1-0. Dat was een aparte ervaring. In een thuiswedstrijd tegen Lokeren scoorde ik 3 keer. Dat was ook een mooie wedstrijd.”

Wat zie je als dieptepunt?

“Diverse zaken. Ik heb een keer een aanvaring gehad met een scheidsrechter, de heer De Munnik, uit Amsterdam. Een ander dieptepunt is het moment dat ik door De Graafschap uitgeleend was aan Eindhoven. De Graafschap speelde thuis en wij speelden in De Koel tegen VVV. Het stadion zat vol en VVV moest winnen, maar wij stonden met 1-0 voor. In de 93ste minuut, ik liep er vlakbij, omdat ik aan het mee verdedigen was, ging die gozer op de bal staan en liet zich vallen. De scheidsrechter, Van der Niet uit Monnikendam, legde de bal op de stip. Toen ging ik haast door het lint heen. Ik had hem bijna gevild, echt waar. Ik heb hem achterna gezeten op de trap. Het was echt schandalig en hij was bang … Het was geen penalty. Hierdoor werd het 1-1 en VVV kampioen. De Graafschap  had al bloemen en champagne gehad, omdat de wedstrijd afgelopen was. Dat was echt zonde.”

Heb je alles uit jouw talenten gehaald?

“Ik was geen groot technisch speler. Je moest van mij niet verwachten dat ik een balletje op mijn borst kon houden en dan even vier man om kon spelen. Ik deed het allemaal puur met mijn kracht. Ik wist gewoon was ik kon en niet kon. Kijk, ze hoefden mij niet aan de achterkant een doodschop te geven of wat dan ook, want ik reageerde gewoon niet. Hans Kraay jr. heeft eens gezegd: ‘Ik kon jou drie schoppen voor jouw flikker geven, je wachtte altijd een keer af en dan kreeg je een koekie. Je was niet te intimideren. Je lulde niet, je incasseerde, maar deelde ook flink uit!’”

Mis je het profvoetbal?

“Nee. Ik zeg weleens: ‘Jongens, ik ben te vroeg geboren.’ Als je nu kijkt wat die mannen verdienen, dat is echt niet normaal. Kijk nou zo’n Memphis Depay met z’n hoedje en z’n sjaaltje, als je dat vroeger bij De Graafschap deed, dan werd je gelijk op je plaats gezet. Dan schopten ze hem gelijk onder het gras. Op hoog niveau komen is mooi, maar er blijven dat is een punt. Met één wedstrijd de top halen is niets. Daarom ben ik zo gelukkig dat ik 10 jaar in het betaald voetbal heb mogen spelen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb alles meegemaakt: kampioenschappen, degradaties, ontslagen worden etc., dat hoort erbij. Ik zeg altijd: ‘Je tekent een contract om ontslagen te worden. Zo simpel is het.’”

Waar erger je je het meest aan op en rond het voetbalveld?

“Die agressiviteit, dat is niet normaal. Het gaat nergens meer over. Op het veld moeten ze daar bij mij niet mee aankomen. Ik los het wel op met mijn bek. Ik ben groot en de eerste de beste die aan mij zit, die is de mijne. Bij onbeschoft gedrag gaan ze bij mij het veld af. Onbeschoft gedrag is niet te tolereren. Als scheidsrechter ga ik voor duidelijkheid. Aan die agressie door supporters daar moet de KNVB wat doen. Het zijn soms maar een paar van die idioten.”

Cor als scheidsrechter

Sander Popovics als trainer

“Sander was een geweldige trainer. Beleving, passie, hij gaf nooit standaard trainingen uit een boekje. John Trentelman en ik hebben een keer een hele map bijgehouden met zijn trainingen. Op jaarbasis zat er geen enkele training bij die hetzelfde was. Ik heb gezien hoe hij aan een tafeltje een training in elkaar flanste, zonder boek. Hij deed gewoon. Het was een echte vakman. Popovics liep altijd langs de zijlijn en kon de hele handel motiveren. Dat is onbeschrijfelijk. Je kunt hem wel een beetje vergelijken met die Hyballa van NEC. Hij liep dan langs de zijlijn en brabbelde wat in z’n taaltje, dat gebrekkige Nederlands. Het was een wereldvent, echt waar! Hij kon goed tussen de groep staan, maar ook ver daarboven. Hij kon je kleineren alsof je een baby was. Je moest gewoon doen wat hij zei. Deed je dat niet, dan kleineerde hij je in de kleedkamer en zei: ‘Ik heb toch een afspraak met je gemaakt? Als je dat niet doet, dan speel je nog geen 3 minuten en dan donder ik je er gelijk af.’ Het maakte hem geen fluit uit wie hij voor zich had. Hij keek niet naar namen. Hij keek er puur naar of je de opdracht goed uitvoerde, die je meegekregen had.”

Wat vind je de beste club in Nederland?

“Ik ben niet specifiek voor een club. Ik vind dat Feyenoord terecht kampioen is geworden. Ik kan niet echt zeggen wat ik de beste club vind. De beste club, die het goed gedaan heeft met eigen middelen, is Ajax, omdat zij veel jeugd door hebben laten komen en dat vind ik toch wel een heel knappe prestatie, ook van die Bosz. Hij is dan ook terecht uitgekozen als beste trainer van de Eredivisie.”

Wat vind je de beste buitenlandse club?

“Barcelona, vooral in de tijd met dat ‘afjagen’.”

Wat vind je het mooiste stadion?

“De Vijverberg. Zo kort mogelijk op het veld, dat vind ik mooi. Dat vind ik beter dan zo’n veld met een sintelbaan eromheen. Gewoon, lekker dicht op het veld. Dat zie je in Engeland veel. Daar heb je het gras en dan staan er geen hekken. Hier staat er nog een boarding omheen. In De Vijverberg zit je bovenop het voetbal, geweldig!”

Als ik bondscoach van Oranje zou zijn, dan zou ik …

“Van Persie halen en opstellen. Ik vind dat die jongen op een verschrikkelijke manier afgeserveerd is. Hij loopt nu aardig te voetballen. Als bondscoach van Oranje zou ik naar namen kijken, dan zou ik kijken naar de beste spelers die op dat moment in vorm zijn. Deze jongens zou ik opstellen. Blind is nat gegaan door te spelen met te lichte jongens. Hij zette ze in een belangrijke wedstrijd in. Dat moet je dan niet doen, dan kun je beter voor een ervaren iemand kiezen. Ik weet wel, dat er veel geblesseerden waren, maar toch.”

 

Door: Vrougje Fikke

Meer specials lees je hier