Hoe gaat het met…..? John Leeuwerik (ex-prof De Graafschap)

Duiven – John Leeuwerik (57), ex-prof van De Graafschap beleeft naast zijn maatschappelijke carrière veel vreugde aan het trainerschap bij VV Doetinchem.

Hoe gaat het met je?

“Goed. Ik ben blij dat ik naast mijn maatschappelijke carrière toch nog met het voetbal bezig kan en mag zijn. Voetbal is mijn passie en ik heb nu van mijn hobby gedeeltelijk mijn beroep kunnen maken. Voor mij is het trainersvak een baan en geen bezigheid. Je steekt veel tijd en energie in het trainen van een spelersgroep. Ik vind het mooi om die jonge jongens met die verschillende karakters te motiveren en te begeleiden in hun spel.”

Wat is de mooiste ervaring geweest in het profvoetbal?

“In de eerste plaats de successen. Ik heb zes keer nacompetitie gespeeld. Dat zijn toch speciale wedstrijden. Het is mooi qua beleving om deze wedstrijden mee te maken. Ook aan de paar jaar die ik met De Graafschap in de Eredivisie heb mogen spelen, denk ik met veel plezier terug. Het was bijzonder om met De Graafschap in de Eredivisie te spelen. Ik zie het wel als een hoogtepunt. Je komt in zoveel stadions, speelt tegen spelers met een hoge kwaliteit, zoals Cruijff, Rijkaard en Van Basten. Daarnaast stond ik als scorend middenvelder vaak in de belangstelling.

Wat is het dieptepunt?

“Gelukkig heb ik die niet zo vaak meegemaakt, omdat ik eigenlijk altijd wel gespeeld heb. Als je al wil praten over minpunten, dan had ik graag nog wat jaren in de Eredivisie willen blijven spelen. Dit had te maken met kwaliteit. We hadden als team bij De Graafschap te weinig kwaliteit voor handhaving in de Eredivisie en dat vind ik jammer. Als ik wat langer op dat hogere niveau had kunnen spelen, dan had ik misschien nog een stap verder in mijn carrière kunnen maken.”

Heb je alles uit jouw voetbaltalent kunnen halen?

“Zoals ik het beleef heb: ja. Ik heb er alles aan gedaan en ik heb er een goed gevoel aan over gehouden. Ik denk dat ik er alles uitgehaald heb.”

Heb je nog wel eens contact met ploeggenoten van vroeger?

“Wij voetballen nog wel eens met oud-De Graafschap. We hebben regelmatig contact. Het is niet zo dat je in de privésfeer met elkaar omgaat. Iedereen is eigenlijk met zijn eigen, normale maatschappelijke carrière bezig.”

Waar erger je je het meest aan rond het voetbalveld?

“Kijk nu naar NEC. Op het moment dat het niet goed gaat, komen de mensen in opstand. Je wil als club niet hebben, dat supporters zo ver gaan. Waar ik me ook aan erger, zijn de spreekkoren. Als je soms hoort, wat er geroepen wordt! Dan denk ik: Mensen denk aan die kinderen die ook in het stadion zitten. Ook het theater op het veld. Er wordt soms gevraagd om gele kaarten, spelers die doen alsof ze een doodschop hebben gekregen, terwijl ze niet geraakt zijn. Ik vind dit respectloos naar de tegenstander. Ik ben een voetballiefhebber en ik wil gewoon voetbal zien. Ik geef mijn spelers altijd mee, dat zij correct moeten zijn op het veld. Respect moeten hebben voor de tegenstander en de scheidsrechter.”

Wat vind jij van de scheidsrechters?

“Het wordt ze niet gemakkelijk gemaakt. Ze moeten volgens de regeltjes fluiten en kunnen daardoor niet altijd hun eigen wedstrijd fluiten. Er zitten ook rapporteurs op de tribune. Ze moeten gewoon doen wat er in Zeist besproken is. Neem nu Bas Nijhuis. Hij kan wel eens iets door zijn vingers laten glippen of iets laten lopen. Dit komt het spel alleen maar ten goede! Soms lijkt het wel of op het veld de zaalvoetbalregels gehanteerd worden. Als scheidsrechter moet je een beetje kunnen spelen met de regeltjes. Wordt het te gek of is een overtreding te fors, dan kun je een gele kaart trekken, maar ik vind niet dat je voor iedere kleine overtreding een kaart moet trekken.”

Wat wil je meegeven aan talenten die prof willen worden?

“Denk vooral aan je eigen ontwikkeling. Je moet kei- en keihard willen werken om het maximale uit jouw talent/kwaliteiten te willen halen. Kijk niet te veel naar anderen en bemoei je niet te veel met bijzaken. Luister goed naar de trainers en probeer vandaaruit stapjes te maken.”

Wat vind je van de perikelen rondom het Nederlandse elftal?

“Het zou goed zijn als er snel duidelijkheid komt. De soapserie is al te lang aan de gang en dit moet een keer ophouden. Er moet rust komen. Er zijn missers gemaakt op het technische vlak. Misschien moet je kiezen voor een jonge oefenmeester, een coach die bereid is om vier tot zes jaar te blijven zitten en dan komt er wel meer rust.

In Nederland hebben we goede spelers, alleen zij kunnen zich niet meten met spelers in landen als Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het Nederlandse elftal hoort bij de middenmoot, misschien de subtop. Je moet er wel aan werken om aan de subtop te komen. Als de trainer een goed collectief weet te creëren, zoals onder Van Gaal, dan kunt je in een toernooi nog een heel eind komen.”

Door: Vrougje Fikke

Meer Gelderse talenten vind je hier