FC Lienden levert "wereldprestatie", 6e plek in de 2e divisie (Samenvatting)

Met 3 overwinningen op rij sluit FC Lienden het eerste jaar in de tweede divisie af met een meer dan voortreffelijke zesde plaats op de eindrangschikking. De omstandigheden en mogelijkheden (of beter gezegd beperkingen) bij FC Lienden in aanmerking nemende een prestatie van formaat van de ploeg van trainer Hans Kraay jr. Een resultaat waarvoor staf en spelers een groot compliment verdienen. Het toch moeizaam verlopen seizoen met de nodige ups en downs kreeg op deze wijze een wel heel mooi slotakkoord. Met nog 3 wedstrijden te spelen waren er nog punten nodig om weg te blijven van de nacompetitie voor p/d. Het toen behaalde puntenaantal van 39 zou inderdaad niet voldoende geweest zijn om de nacompetitie te ontlopen. En dan moet nog gespeeld worden tegen de onbetwiste kampioen Jong AZ, het sterke en op de 2e plaats staande Kozakken Boys en het gedegradeerde maar de laatste weken zeker niet slecht presterende Jong FC Twente. Vervolgens worden uit deze 3 wedstrijden tegen weliswaar vrijuit kunnende spelen tegenstanders 9 punten gehaald met een doelsaldo van 4 voor en 0 tegen. Met als uitkomst uiteindelijk deze mooie eindklassering. Na De Treffers de beste zondagamateurploeg van dit seizoen, opnieuw de beste ploeg van de Betuwe en eindigend boven ploegen als V.V.S.B., G.V.V.V. en Spakenburg. In de winterstop had de ploeg uit 18 wedstrijden 21 punten en stond het met een 13e plek juist boven de gevarenzone. Na wat spelersmutaties in de winterstop ging het aanvankelijk wat beter maar vooral de resultaten thuis bleven wisselend. Zeker na de thuisnederlagen tegen T.E.C. en Kon. H.F.C. nam het gemor onder het met twee kampioenschappen in de zondag topklasse op rij verwende FC Lienden publiek wat toe. De groep onder leiding van trainer Hans Kraay jr. ging stoïcijns door en deed het enige juiste. Het deed binnen de lijnen wat gebeuren moest en met een indrukwekkende eindspurt werd de 6e plaats in de wacht gesleept in een mooie, sterke competitie die door de onredelijke promotie-/degradatieregeling nog eens extra zwaar was. De keerzijde van deze prestatie is dat opnieuw spelers ‘weggekocht’ worden (nu stappen er maar liefst 5 spelers over naar andere clubs op tweede divisieniveau) waardoor de uitdaging en opgave voor komend seizoen in een nog sterkere tweede divisie competitie nog groter wordt.

Het kampioenschap van de tweede divisie was al enige tijd geleden opgeëist door Jong AZ. Met de degradatie van Jong FC Twente en Jong Vitesse vallen 3 beloftenteams weg uit de Tweede divisie. Nieuwkomers zijn komend seizoen het uit de Jupiler league gedegradeerde Achilles’29, de kampioen van de derde divisie zondag De Dijk en de kampioen van de derde divisie zaterdag IJsselmeervogels. Of UNA en Spakenburg komend seizoen voor de tweede divisie behouden blijven zal de nacompetitie de komende weken moeten uitwijzen. Leverde FC Lienden een prima tweede seizoenshelft af, ook ploegen als T.E.C. en Jong Sparta deden dat. De meest indrukwekkende opmars maakte echter HHC Hardenberg dat na 10 wedstrijden in een vrijwel uitzichtloze positie verkeerde. Met een treffer in blessuretijd in de laatste competitiewedstrijd wist de sympathieke club uit Hardenberg de nacompetitie te ontlopen.

 

De Wedstrijd

FC Lienden – Kozakken Boys werd geen hoogstaande wedstrijd. Voor beide ploegen was de competitie gespeeld en de belangen waren gering. Kozakken Boys had de tweede plek vast in handen maar had nog nooit van FC Lienden gewonnen. En FC Lienden kon bij een goed resultaat en gunstige uitslagen nog een leuke sprong op de ranglijst maken. Beide ploegen verschenen niet op volle sterkte aan de aftrap. Zo ontbrak bij FC Lienden niet alleen de al eerder geblesseerd afgehaakte Mike Vreekamp ook Danny van den Meiracker en Arjan Goorman bleken niet fit voor deze wedstrijd. Frank Wiafe nam de spitspositie in en op het middenveld was een plek ingeruimd voor Erik van Eem en Wouter de Vogel.

In de eerste helft waren de gasten uit Werkendam de ploeg met het meeste balbezit. Aan Liendense zijde was vooral sprake van onsamenhangend spel. Van veel kansen was aan beide zijden geen sprake. Doelman Jan Schimmel moest een schot van Kozakken Boys onschadelijk maken en eigenlijk de enige kans aan de zijde van de thuisclub was een inzet van Frank Wiafe die de doelman van de gasten echter niet in de problemen bracht. In de tweede helft speelde de ploeg van Hans Kraay jr. feller. Er werd meer druk gezet en de ploeg liet merken wel degelijk in deze wedstrijd voor een goed resultaat te willen strijden. In de 53e minuut viel de openingstreffer van de wedstrijd en het was FC Lienden dat de voorsprong nam. Wouter de Vogel legde een goede bal van Jermo Wilsterman terug op Frank Wiafe die de bal inschoot. De bal leek een prooi te worden voor doelman Jesper Hogedoorn maar via het lichaam van de grabbelende goalie passeerde de bal de doellijn. De gasten onder leiding van trainer Danny Buijs probeerden daarna wat terug te doen en waren nog wel een keer dicht bij een treffer maar de thuisploeg maakte deze wedstrijd de meeste aanspraak op de overwinning. Het spel van de tweede helft werd in de 74e minuut beloond met een tweede treffer. Abderrahim Loukili, de Liendense topscorer van dit seizoen, tekende voor de 2-0 na een typische Loukili goal. Onberekenbaar op snelheid doorbrekend om vervolgens  voor het doel op te duiken en de bal net voor alles en iedereen binnen te tikken. Loukili zorgde even later zelfs bijna voor 3-0 maar een Kozakken Boys verdediger kon met een uiterste krachtsinspanning nog net een doelpunt voorkomen.

Het eindsignaal werd met gejuich en waarderend applaus begroet op sportpark De Abdijhof. Opnieuw wist het sterke Kozakken Boys FC Lienden niet te verslaan, de laatste thuiswedstrijd was winnend afgesloten en de derde helft kon in een goede stemming beginnen.

 

Alle uitslagen, de stand en het programma van de klasse vind je op onze klassenpagina.