Voorbeschouwing: FC Zutphen speelt thuis tegen koploper Berkum

FC Zutphen ontvangt op zaterdag 22 april koploper Berkum uit Zwolle. De Zwollenaren waren tot vorige week nog ongeslagen en leken met 4 punten voorsprong ongehinderd op een kampioenschap af te stevenen. Maar afgelopen zaterdag ging het mis voor Berkum in de zware uitwedstrijd bij DUNO Doorwerth. Na een hectische wedstrijd met 2 rode kaarten, en een wisselend scoreverloop ging men met 4-2 onderuit. Naaste belager WHC deed heel goede zaken door thuis met liefst 5-1 van Bennekom te winnen. Daardoor passeerde WHC Bennekom, dat boven aan stond in de 2e periode, en werd periodekampioen. Tevens naderde men Berkum tot op 1 punt. De wedstrijd tegen FC Zutphen is dan ook voor Berkum van cruciaal belang om het punt voorsprong vast te houden. De ploeg is kwalitatief zonder meer toe aan de hoofdklasse, die vorig jaar op het nippertje gemist werd in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap. Ook het doelsaldo van Berkum is met afstand het beste. De ploeg heeft het meest gescoord en de minste doelpunten tegen van alle ploegen. Zij zijn daarom kampioen kandidaat nummer 1.

FC Zutphen haalde 2 weken geleden een 1-1 gelijk spel tegen KHC. Dat was een knap resultaat, omdat in de afgelopen jaren bij het thuis sterke KHC nog een punt gehaald was. Het gelijke spel mocht als een overwinning worden gevierd, omdat de voorsprong op KHC, dat 11e staat, daardoor 8 punten blijft. Dat lijkt met nog 4 wedstrijden te gaan erg veel, maar in de laatste fase kunnen gekke dingen gebeuren. KHC heeft een relatief licht programma, en FC Zutphen heeft een zwaar programma voor de boeg tegen kampioenskandidaten. En dan kan een voorsprong van 8 punten snel als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Normaal gesproken is Berkum voor FC Zutphen een maatje te groot.  In de uitwedstrijd werd er met 3-0 verloren. Maar nu de eindfase van de competitie nadert, en het er echt om gaat, weet je het natuurlijk nooit. Het zal er voor de achterhoede van FC Zutphen op aan komen om voldoende weerstand te kunnen bieden tegen de sterke spitsen van Berkum, die bovendien kunnen bogen op jaren lange ervaring. Op het middenveld zullen de duels gewonnen moeten worden, tegen de directe tegenstander, waardoor de druk op de verdediging zo laag mogelijk blijft. Voorin heeft FC Zutphen met Joshua Palm en Mark Bloemendaal twee goede spitsen. Het gaat er dan vooral om de spaarzame kansen die ze krijgen te benutten.

Het zal daarom zaterdag een heel interessante wedstrijd worden. Als Berkum snel scoort en orde op zaken stelt gaan de Zutphenaren een heel moeilijke middag tegemoet. Maar als FC Zutphen net als in de wedstrijd tegen Bennekom compact speelt, en de afgesproken taken goed uit voert, en de nul weet te houden, kan men voor een verrassing zorgen.

Er zal ongetwijfeld weer veel publiek naar sportpark ’t Meijerink komen om te genieten van deze wedstrijd. We hopen dat de 22 acteurs er een mooie en spannende wedstrijd van maken.

 

Door: Gerjan Nijland

Alle uitslagen, de stand en het programma van de klasse vind je op onze klassenpagina.