VOORBESCHOUWING 2e Divisie: FC LIENDEN – G.V.V.V voor het eerst in historie

Lienden – Zaterdag aanstaande staat de streekderby FC Lienden – G.V.V.V. op het programma. Voor het eerst in de historie gaan beide clubs elkaar in competitieverband treffen. G.V.V.V. staat voor Gelderse Veenendaalse Voetbal Vereniging en werd opgericht in 1947.

In de beginjaren speelde de club zijn thuiswedstrijden aan de Buurtlaan in het Gelderse deel van Veenendaal. Hoewel grenzend aan de noordkant van Veenendaal behoorde dit gedeelte tot 1960 bij de gemeente Ede. Door een grenscorrectie hield toen het Gelderse Veenendaal op te bestaan en ging op in de Utrechtse gemeente Veenendaal. De club behield de naam G.V.V.V. Al zo’n 20 jaar speelt de club vrijwel onafgebroken op het hoogste amateurniveau. De stap naar de Tweede divisie afgelopen seizoen verliep moeizaam. Als laatste club in de zaterdag topklasse wisten de ambitieuze Blauwen uit Veenendaal uiteindelijk na een zwaar bevochten zege op Rijnsburgse Boys plaatsing af te dwingen. Het aanvankelijke buurtclubje is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardige, topamateur zaterdagvereniging met landelijke bekendheid en meer dan 1.000 leden. Net als FC Lienden kent ook G.V.V.V. een opmerkelijk bekersucces. In het seizoen 2011/’12 werd na o.a. overwinningen op Excelsior en Sparta Rotterdam de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi gehaald. In de kwartfinale moest in Alkmaar aangetreden worden tegen AZ, de club die op woensdag 21 september in Lienden op bezoek komt om het in de eerste ronde van de KNVB beker tegen FC Lienden op te nemen. In Alkmaar verloor de ploeg, gesteund door meer dan 2.500 supporters, met 2-1 waarmee het bekersprookje ten einde kwam.

Lienden-AFC-2

Sinds oktober 2015 is John de Wolf trainer van G.V.V.V. Op dat moment nam de oud-prof speler van o.a. FC Groningen en Feyenoord tussentijds het stokje over van Erik Assink die plaats moest maken. Als trainer was de robuuste verdediger van weleer en voormalig international eerder actief bij Halsteren, Sliedrecht, Sparta Rotterdam (assistent), Excelsior Maassluis en de inmiddels niet meer bestaande clubs Zwart Wit ’28, Haaglandia, Turkiyemspor en WKE.

G.V.V.V. is de competitie met 8 punten uit 4 wedstrijden sterk begonnen. Er was winst in Hardenberg bij het altijd lastige HHC en afgelopen zaterdag werd thuis met 3-1 De Treffers opzij gezet. De solide Veenendaalse ploeg bezit over een sterke, ervaren en uitgebalanceerde selectie die op het allerlaatste moment nog werd versterkt met twee ‘gehaalde’ spelers nadat bleek dat Simon Brouwer enige tijd uit de roulatie zou zijn.  Paddy John, de oudere broer van Ola John, en eerder spelend voor de jeugdopleiding van FC Twente, Heracles Almelo, RKC Waalwijk, Fortuna Sittard, VFL Osnabruck en AGOVV kwam erbij en de vleugelaanvaller Joey Steenbergen werd gehaald. Deze laatste speler keerde terug van Rydalmere Lions FC (Australië) na eerder gespeeld te hebben voor DETO Twenterand en de jeugd van FC Twente, Go Ahead Eagles, Vitesse en NAC Breda. De van Sparta Nijkerk overgekomen Frank Tervoert (afgelopen zaterdag goed voor twee treffers) moet in de aanval good-old Dennis van Meegdenburg (nu assistent trainer) doen vergeten.

Dat John de Wolf de confrontatie met de ploeg van Hans Kraay jr. serieus neemt blijkt wel uit de speciale kick-boks training waaraan de selectie van G.V.V.V. maandagavond werd onderworpen.

Hans aan het woord

Hans aan het woord

FC Lienden zal daarentegen ontspannen naar de wedstrijd van zaterdag toe werken. Het resultaat van dit weekend en het hierbij bij vlagen vertoonde spel geeft vertrouwen. Bovendien is de positie op de ranglijst, zeker gezien de toch moeizame voorbereiding, goed te noemen. Naar wedstrijden zoals zaterdag tegen grootmachten uit het zaterdag amateurvoetbal is in Lienden lang uitgekeken en nu staan dan eindelijk dit soort krachtmetingen op de rol. Sportieve, maar ook pittige, uitdagingen met de nodige prestige, gelijkertijd confrontaties waarvan Hans Kraay jr. en zijn manschappen zeker zullen willen genieten.

FC Lienden – GVVV is niet alleen een heuse streekderby en een duel op het scherpst van de snede tussen de meest succesvolle ploeg van de zondagtopklasse en een grootmacht uit het zaterdagvoetbal, het wordt ook een interessante clash tussen twee markante oud-voetballers, twee spraakmakende trainers en twee televisiepersoonlijkheden.

Klik op de foto voor meer

Tegenwoordig komen Hans Kraay jr. en John de Wolf elkaar regelmatig tegen op de eredivisievelden en bij FOX Sports waar Kraay jr. interviewer en sidekick is en De Wolf analist. Daarnaast is Hans Kraay jr. te zien in het praatprogramma en de voetbalsoap van Voetbal Inside, terwijl John de Wolf regelmatig als lid van FC De Rebellen het land doortrekt om voetbalamusement in de theaters te brengen, op te treden en clinics te verzorgen. Ook werpt John de Wolf zich op als ambassadeur tegen ouderenwerkloosheid. En nu gaan de twee trainers, die allebei een biografie hebben uitgebracht, op sportpark de Abdijhof in Lienden met hun teams de sportieve confrontatie aan. In het seizoen 2009/’10, de eerste periode van Hans Kraay jr. bij FC Lienden, kwamen beide trainers elkaar al eerder tegen in competitieverband. John de Wolf was toen trainer van het inmiddels ter ziele gegaan zijnde WKE.

De laatste keer dat de ploegen van FC Lienden en GVVV elkaar in vriendschappelijk verband troffen was in Januari 2016. In Veenendaal won de thuisclub met 3-1 van het toen nog door Hans van de Haar getrainde FC Lienden.

De selectie van FC Lienden zal naar alle waarschijnlijkheid weinig verschillen van de afgelopen weken. De langdurig geblesseerden zullen waarschijnlijk nog niet wedstrijdklaar zijn. Wel is Milad Intezar weer beschikbaar na zijn interlandavontuur met Afghanistan. In Beirut begon de middenvelder in de basis in de met 1-0 verloren vriendschappelijke wedstrijd tegen Libanon. Twee gele kaarten zorgden ervoor dat Milad het einde van de wedstrijd niet haalde en Afghanistan in de slotfase met 10 man moest spelen.

Gaat FC Lienden na de ruime winst van afgelopen zondag a.s. zaterdag weer voor een verrassing zorgen of is het de favoriet en het over veel meer mogelijkheden en budget beschikkende G.V.V.V. dat de punten mee terug neemt naar Veenendaal? Zaterdagavond zullen we het weten.

Leidsman is zaterdag op sportpark de Abdijhof scheidsrechter Frank de Winter. De arbiter uit Blaricum heeft al de nodige topwedstrijden in het amateurvoetbal achter zijn naam staan en begint zaterdag aan zijn vierde wedstrijd in de Tweede divisie dit seizoen.

De wedstrijd FC Lienden – G.V.V.V. begint zaterdag om half vier. Degenen die niet in staat zijn naar Lienden af te reizen kunnen de wedstrijd live volgen via FOX Sports.

Meer over dit duel te volgen via deze pagina