Stoppende voetballer: Keeper Joris van Meel "UNIvv is echt de club van mijn leven"

Arnhem – Deze week in onze nieuwe special voor 2016 “Stoppende spelers uit voetbalminnend Gelderland” geven we het woord aan Joris van Meel (36). Deze opmerkelijke doelman met een groot “Petr Čech”-gehalte is een aparte verschijning op de voetbalvelden. Hij blijft altijd een “heer” met veel respect voor zijn tegenstanders, zowel op het veld als buiten het veld. Tijdens de wedstrijd kan hij zijn tegenstanders soms teisteren en het bloed onder de nagels vandaan halen. Uni VV kan nog een seizoenshelft van deze doelman genieten, die zijn stempel gedrukt heeft op de Nijmeegse 3e klasser. Na dit interview stelt Joris zijn beste elftal samen. Let op wie hij in de goal zet!

Het Interview

Wanneer heb je besloten om te stoppen?
Dat zal ergens in oktober 2015 geweest zijn. Ik merkte dat de trainingen en wedstrijden mij meer energie kostten dan opleverden. En dat ging niet alleen ten koste van mijn spel, maar ook van mijn plezier. Omdat niemand daar beter van wordt, heb ik de knoop doorgehakt. Aan de ene kant zonde, omdat ik het fysiek nog wel aan kan. Maar aan de andere kant ook prima, omdat ik zelf de keuze heb gemaakt. Ik zie ook wel eens keepers voor wie de keuze door de trainer gemaakt wordt, omdat ze ballen doorlaten die ze vroeger altijd pakten. Dan ben je blijkbaar te laat gestopt.  

Had je verwacht dat je bij UNIvv  zou afsluiten?
Dat wist ik zeker. Toen ik in 2008 besloot om vanaf De Treffers niet naar Germania te gaan, maar terug te keren bij UNI wist ik al dat ik daarmee ook koos voor een carrière in de derde klasse zaterdag. Ik had wellicht nog wel wat hoger kunnen spelen, maar was te veel op mijn plek bij UNIvv om dat risico te nemen.

Hoe was de reactie thuis en  van je vrienden?
Sommige medespelers snappen er volgens mij nog steeds niet zo heel veel van. Vrienden die al eerder gestopt zijn, snappen het heel goed. En mijn vrouw hoopt alleen maar dat ik een andere manier vind om mijn energie kwijt te kunnen. Die had volgens mij liever gehad dat ik nog even een aantal jaar was doorgegaan…

Hoe lang voetbalde je op dit niveau?
Ik ben op mijn 18e gedebuteerd in het eerste van mijn dorpsclub Madese Boys (Made, West-Brabant), dat nu tweede klasse zondag speelt. Toen ik in Nijmegen ging studeren ben ik in het begin nog wel op en neer gereisd om bij Madese Boys te kunnen blijven spelen. Daar had ik na 2 jaar genoeg van. Ik heb in het eerste jaar bij Quick 1888 meegetraind, maar dat beviel niet genoeg om me daar aanmelden. Daarop heb ik Ger Keukens gebeld, de man die in zijn eentje tientallen jaren het voltallige bestuur van  UNIvv vormde. Hij probeerde me af te wimpelen, maar toen hij hoorde dat ik keeper was, mocht ik toch komen. De eerste keeper bleek er namelijk mee op te houden. En zo maakte ik op mijn 22e mijn debuut voor UNIvv, uit tegen EMM in Randwijk. In 2006 heb ik de overstap naar De Treffers gemaakt, waar ik tweede keeper werd, om na twee seizoen weer terug te keren bij UNIvv. Ik dacht wel even in de spits te kunnen gaan spelen, maar niets bleek minder waar. Ik maakte 1 goal en we degradeerden naar de 4e klasse. Toen ben ik maar weer gaan keepen…

 

Heb je vaak last van herstellen na een wedstrijd?
Niet meer dan vroeger. Sinds afgelopen jaar voetballen we onze thuiswedstrijden  op een heerlijk kunstgrasveldje, na jaren op oud en hard kunstgras te hebben gespeeld. Dat veld is echt een verademing. Het dempt veel beter en scheelt op jaarbasis toch wel zo’n 10 blauwe plekken en 15 schaafwonden.

Hoe vond je het bij deze club?
UNIvv is echt de club van mijn leven. De club past me als een jas. Voetbal is de belangrijkste bijzaak, is de ondertitel van de club. En zo is het. Voetbal is relatief, behalve op zaterdag van 14.30 tot 16.15 uur. Dan is er niets belangrijker! Alles binnen de club wordt geregeld door eigen spelers; dat geldt ook voor het eerste. Gasten als Wouter de Beukelaer, Pim Geerling, Bruno van de Laar en nu Koen Flipse zorgden/zorgen ervoor dat er op zaterdag gebald kon/kan worden. Echt mooi. UNIvv is de club waar ik volwassen ben geworden. Waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt. En waar ik de beste en slechtste wedstrijden van mijn leven heb gespeeld. Ik ben echt enorm dankbaar dat ik ooit tegen UNIvv aan ben gelopen.

Welke trainer is bij jou belangrijk geweest?
Ik moet eerlijk zeggen dat de meeste trainers – vaak oud-veldspelers – niet zo heel veel kaas van het keepersvak hebben gegeten. Ze snappen het gewoon niet. Daarom komt bij deze vraag direct de naam van Quintus van der Meulen omhoog, die me bij Madese Boys heeft laten debuteren. Hij was oud-keeper van NAC en PSV en kwam aan het eind van zijn carrière bij ons afbouwen. Anders dan de hoofdtrainer zag hij het in mij – 18-jarige blaag –zitten. Toen hij eigenlijk te geblesseerd was om te spelen, vond hij dat de trainer mij op moest stellen. Toen die weigerde is Quintus toch aan de wedstrijd begonnen. Na 10 minuten viel hij uit. Ik zat op de bank en kwam er in. Ik was te flabbergasted om zenuwachtig te zijn en speelde een prima pot. Achteraf bleek Quintus het allemaal vooropgezet te hebben. Mooie kerel. De paar jaar daarna was hij mijn keeperstrainer die me met heel kleine tips veel beter wist te maken. Met welk been moest je afzetten bij een voorzet van de linkerkant? Wanneer kom je uit? Hoe verbeter je je spelhervattingen? Ik heb het bij UNIvv altijd zonder keeperstrainer moeten doen. Daardoor heb ik geleerd mijn eigen trainer en coach te zijn. Ik moest ervoor zorgen dat ik zelf aan mijn zwakke punten bleef werken en geen luie keeper werd.  

Blijf je in de voetballerij?
Met gepaste afstand. Mijn weekenden hebben de afgelopen 30 jaar altijd in het teken gestaan van voetbal. Ik zie uit naar de vrije weekenden, die me hopelijk de ruimte geven om activiteiten te ondernemen die ik nooit heb kunnen ondernemen. Ik ga daarom ook niet bij mijn vrienden in een lager elftal van UNIvv voetballen, maar heb plannen om met andere vrienden en bekenden mee te gaan doen aan de KNVB 7-tegen-7-competitie voor 35-plussers. Een keer of 5 in het najaar op een vrijdagavond, een keer of 5 in het voorjaar. En dan gaan we eens kijken of dat genoeg voor me is (of ik op mijn beslissing moet terugkomen…).  

Zullen we jou terugzien als hoofdtrainer in de toekomst?
Wees niet bang: zeer zeker niet.

Stel je beste elftal samen waarmee je OOIT  gespeeld hebt!
Ik stel graag het elftal samen van het beste, leukste elftal. Dat is wel zo eerlijk voor de jongens die niet samen met mij bij De Treffers zaten…
Keeper: Quintus van der Meulen (Madese Boys)
Verdediging: Wouter de Beukelaer (UNIvv), Jasper Zuidwijk (De Treffers), Koen Flipse (UNIvv), Rutger Hooghoed (UNIvv)
Middenveld: Huub Meijerink (UNIvv), Remco Kranendonk (UNIvv), Sander van Geel (Madese Boys), Wiebe Nelissen (UNIvv)
Aanval: Luuk d’Hooghe (De Treffers), Gerben Beldman (UNIvv)
Trainersduo: Rinus de Haard (UNIvv) & Jan Peters (De Treffers)

©Door onze verslaggever

Namens de redactie van Het Gelderse Voetbal wensen we Joris het beste in zijn leven na “voetbal”